Informacja o
propagowaniu zasad zdrowego żywienia
w Szkole Podstawowej im. Janusza Korczaka w Kleszczowie.
Mając na celu zdrowie uczniów naszej szkoły, przystąpiliśmy do
różnych programów propagujących zdrowe odżywianie i ogólnie
zdrowy styl życia. Należy w tym miejscu wymienić program
„Trzymaj formę”, który kładzie nacisk nie tylko na zdrowe
odżywianie, ale również na aktywność fizyczną, jako ważny
czynnik w dbaniu o swoje zdrowie. Szkoła korzysta z programów
Agencji Rynku Rolnego –„Szklanka mleka” (wszyscy uczniowie) i
„Warzywa i owoce w szkole” (klasy I-III)- w ramach których
dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie mleko, warzywa i owoce,
ale również mają obowiązek poszerzania swojej wiedzy na temat
zdrowego odżywiania. Działania mające na celu uświadomienie
dzieciom, jak ważne jest odpowiednie odżywianie oraz
wyeliminowanie złych nawyków, realizowane są również w ramach
szkolnego programu profilaktyki. Wszystkie działania mające na
celu wykształcenie w naszych uczniach zdrowych nawyków mamy
zamiar uwieńczyć certyfikatem „Szkoły promującej zdrowie”, o
który od zeszłego roku się ubiegamy.
Zasady zdrowego żywienia staramy się również stosować w trakcie
przygotowywania posiłków w stołówce szkolnej. Nasze obiady są
przygotowywane codziennie ze świeżych produktów. Nie brakuje w
nich surówek i świeżych owoców.
Z myślą o tym, aby nasze posiłki były bardziej zdrowe,
zakupiliśmy na wyposażenie kuchni piec konwekcyjno-parowy, który
ogranicza ilość tłuszczu oraz straty witamin w przygotowywanych
potrawach. W naszych posiłkach staramy się ograniczać ilość soli
i cukru oraz eliminować glutaminian sodu i inne szkodliwe
dodatki do żywności. Dostawcami surowców są miejscowi
kontrahenci, co pozwala nam kupować je na bieżąco, dwa, trzy
razy w tygodniu, zapewniając tym samym wysoką jakość i świeżość
wspomnianych artykułów. W szkolnych posiłkach staramy się
wprowadzać zdrowe składniki takie jak np. bardzo wartościowa, a
zapomniana, kasza jaglana. Jesteśmy także w trakcie ustalania
dostaw od producenta wytłaczanych soków owocowych, które
zamierzamy podawać uczniom zamiast kompotu zaletach soków
tłoczonych wkrótce w ciekawostkach).
Kuchnia szkolna przygotowuje również posiłki dla dwóch grup
sześciolatków z przedszkoli w Kleszczowie i Łuszczanowicach. Dla
nich również staramy się wprowadzać nowe, zdrowe, często
nieznane wcześniej składniki posiłków. W komponowanych dla nich
jadłospisach pojawia się więc wspomniana wcześniej kasza
jaglana, gryczana, płatki owsiane, chrupki orkiszowe i pieczone
przez nas ciasto marchewkowe. Planujemy wzbogacać potrawy
amarantusem, który jest niezwykle wartościowym zbożem (więcej
informacji na jego temat będzie można przeczytać niebawem w
zamieszczonych ciekawostkach). W najbliższym czasie również do
menu przedszkolaków planujemy wprowadzić wytłaczane soki
owocowe.
Mówiąc o zdrowym żywieniu należy również wspomnieć o tym, że
personel kuchni pogłębia swoją wiedzę przez uczestnictwo w
różnego rodzaju szkoleniach. Intendent stołówki bierze dział w
szkoleniach organizowanych w ramach kampanii ”Zdrowy
przedszkolak”, która ma na celu propagowanie zdrowej, naturalnej
diety w przedszkolu (więcej o kampanii można przeczytać pod
adresem www.zdrowyprzedszkolak.org)
|