Informacja o propagowaniu zasad zdrowego żywienia
w Szkole Podstawowej im. Janusza Korczaka w Kleszczowie.



Mając na celu zdrowie uczniów naszej szkoły, przystąpiliśmy do różnych programów propagujących zdrowe odżywianie i ogólnie zdrowy styl życia. Należy w tym miejscu wymienić program „Trzymaj formę”, który kładzie nacisk nie tylko na zdrowe odżywianie, ale również na aktywność fizyczną, jako ważny czynnik w dbaniu o swoje zdrowie. Szkoła korzysta z programów Agencji Rynku Rolnego –„Szklanka mleka” (wszyscy uczniowie) i „Warzywa i owoce w szkole” (klasy I-III)- w ramach których dzieci nie tylko otrzymują bezpłatnie mleko, warzywa i owoce, ale również mają obowiązek poszerzania swojej wiedzy na temat zdrowego odżywiania. Działania mające na celu uświadomienie dzieciom, jak ważne jest odpowiednie odżywianie oraz wyeliminowanie złych nawyków, realizowane są również w ramach szkolnego programu profilaktyki. Wszystkie działania mające na celu wykształcenie w naszych uczniach zdrowych nawyków mamy zamiar uwieńczyć certyfikatem „Szkoły promującej zdrowie”, o który od zeszłego roku się ubiegamy.

Zasady zdrowego żywienia staramy się również stosować w trakcie przygotowywania posiłków w stołówce szkolnej. Nasze obiady są przygotowywane codziennie ze świeżych produktów. Nie brakuje w nich surówek i świeżych owoców.

Z myślą o tym, aby nasze posiłki były bardziej zdrowe, zakupiliśmy na wyposażenie kuchni piec konwekcyjno-parowy, który ogranicza ilość tłuszczu oraz straty witamin w przygotowywanych potrawach. W naszych posiłkach staramy się ograniczać ilość soli i cukru oraz eliminować glutaminian sodu i inne szkodliwe dodatki do żywności. Dostawcami surowców są miejscowi kontrahenci, co pozwala nam kupować je na bieżąco, dwa, trzy razy w tygodniu, zapewniając tym samym wysoką jakość i świeżość wspomnianych artykułów. W szkolnych posiłkach staramy się wprowadzać zdrowe składniki takie jak np. bardzo wartościowa, a zapomniana, kasza jaglana. Jesteśmy także w trakcie ustalania dostaw od producenta wytłaczanych soków owocowych, które zamierzamy podawać uczniom zamiast kompotu zaletach soków tłoczonych wkrótce w ciekawostkach).

Kuchnia szkolna przygotowuje również posiłki dla dwóch grup sześciolatków z przedszkoli w Kleszczowie i Łuszczanowicach. Dla nich również staramy się wprowadzać nowe, zdrowe, często nieznane wcześniej składniki posiłków. W komponowanych dla nich jadłospisach pojawia się więc wspomniana wcześniej kasza jaglana, gryczana, płatki owsiane, chrupki orkiszowe i pieczone przez nas ciasto marchewkowe. Planujemy wzbogacać potrawy amarantusem, który jest niezwykle wartościowym zbożem (więcej informacji na jego temat będzie można przeczytać niebawem w zamieszczonych ciekawostkach). W najbliższym czasie również do menu przedszkolaków planujemy wprowadzić wytłaczane soki owocowe.

Mówiąc o zdrowym żywieniu należy również wspomnieć o tym, że personel kuchni pogłębia swoją wiedzę przez uczestnictwo w różnego rodzaju szkoleniach. Intendent stołówki bierze dział w szkoleniach organizowanych w ramach kampanii ”Zdrowy przedszkolak”, która ma na celu propagowanie zdrowej, naturalnej diety w przedszkolu (więcej o kampanii można przeczytać pod adresem www.zdrowyprzedszkolak.org)