19 listopada 2020r. uczniowie klasy IVa wraz z wychowawcą panią Iloną Kuśmirek wspólnie odpowiadali na pytanie – „Dlaczego śniadanie, jest uważane za najważniejszy posiłek w ciągu dnia?”.
Z powodu braku czasu, często pomijamy pierwszy posiłek, co wiąże się z złym samopoczuciem w godzinach porannych – w czasie kiedy powinniśmy pracować najbardziej efektywnie.
Podczas gdy jesteśmy głodni nasz organizm skupia się na zaspokojeniu podstawowej potrzeby, jaką jest dostarczenie składników odżywczych, mamy problemy z koncentracją i zaangażowaniem, jesteśmy zmęczeni i rozdrażnieni.
Udowodniono, że niespożywanie śniadań, związane jest ze zwiększonym ryzykiem otyłości, osoby takie mają również skłonności, do jedzenia późnych kolacji, co oczywiście nie sprzyja naszemu zdrowiu.
Uczniowie klasy IV przygotowali na lekcję on-line z wychowawcą pełnowartościowe, zdrowe posiłki, które prezentowali przed innymi uczestnikami zajęć. Każdy z uczniów opowiadał zarówno o tym, co znajduje się na jego talerzu, jak również, jakie składniki pokarmowe zawiera przygotowany posiłek. Z własnego doświadczenia i lekcji przyrody dzieci pamiętały, że ich śniadania powinny zawierać pełnoziarniste produkty zbożowe, białko, zdrowe tłuszcze roślinne, błonnik a także witaminy zawarte w warzywach i owocach. Przygotowane posiłki były piękne i kolorowe, ale przede wszystkim zawierały różnorodne wartości odżywcze – potrzebne do prawidłowej pracy całego organizmu.
Niestety z powodu pandemii śniadanie nie mogło odbyć się na ternie szkoły, a klasa nie mogła go wspólnie przygotować, jednak mimo wszystko cieszymy się, że udało się nam wspólnie porozmawiać i zjeść najważniejszy posiłek w ciągu dnia.