Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia odbył się konkurs pt. Ekoqchnia, który realizowany był w ramach projektu EKO Szkoła. Udział w Konkursie był dobrowolny, ponad to odbywał się on w czasie intensywnych przygotowań do zbliżających się wówczas Świąt. Tym bardziej serdeczne podziękowania należą się wszystkim uczestnikom oraz ich rodzicom (mamom i babciom ?)za nadesłanie oraz przygotowanie świątecznych wypieków w zdrowszej wersji. Poniżej przedstawiamy Wasze propozycje zdrowych, świątecznych wypieków. Oczywiście nikogo nie zaskoczy informacja, iż na naszych stołach w tym czasie królowały głównie pierniczki:)
Maria Chrząszcz
Przepis na pierniczki
400 gram mąki ( kukurydzianej, jaglanej, ryżowej i owsianej )
2 duże jajka
130 gram ksylitolu
100 gram roztopionego masła
100 gram miodu
1 łyżeczka przypraw ( cynamon, goździki mielone, mielona kolendra)
1 łyżka karobu
1 łyżka sodki
Składniki wymieszać ze sobą i Zagnieść ciasto na grubość około 4 mm wykrawać różnymi foremkami Piec 8-10 minut w 180°C
Zofia Kuc kl.6D
Bartłomiej Kierasiński
PIERNICZKI:
300g maki pszennej,
100g mąki żytniej pełnoziarnistej,
130g ksylitolu (zamiast cukru),
2 łyżki przyprawy do piernika,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
2 duże jajka,
100g masła roztopionego,
100g płynnego miodu.
Miłosz Gurazda
CIASTKA ORZECHOWE
100 G ORZECHÓW LASKOWYCH,
100 G MIGDAŁÓW,
200G ZIMNEGO MASŁA,
200 G MĄKI,
6 ŁYŻEK MIODU
BABECZKI PIERNIKOWE
350 G MĄKI PSZENNEJ,
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA,
1/2 ŁYŻECZKI SODY OCZYSZCZONEJ,
2 ŁYŻKI PRZYPRAWY DO PIERNIKA,
2 ŁYŻECZKI KAKAO NATURALNE,
4 JAJKA,
150 MASŁĄ,
250 ML MLEKA ROŚLINNEGO ( MY UŻYLIŚMY RYŻOWE),
6 ŁYŻEK MIODU. DO DEKORACJI: LUKIER Z CUKRU PUDRU , CYTRYNY I WODY, DO POSYPANIA NATURALNA POSYPKA Z NATURALNYCH SKŁADNIKÓW.
Marysia Stacherska
Fit brownie fasolowe:
3 jajka,
3 dojrzałe banany,
łyżeczka sody,
pół łyżeczki sody,
dwie puszki czerwonej fasoli,
trzy łyżki ksylitolu lub erytrolu,
trzy łyżki kakao,
tabliczka gorzkiej czekolady,
migdały,
pół szklanki oleju.
Fasolę trzeba odsączyć i wypłukać. Wszystkie składniki poza czekoladą i migdałami zmiksować. Do masy dodać pokruszoną czekoladę i migdały. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.