Uczniowie klas pierwszych w ramach promocji zdrowego żywienia samodzielnie przygotowali pyszne śniadanie z przyniesionych ze sobą produktów.
Dzieci doskonale wiedziały, że aby przystąpić do działań kulinarnych należy dokładnie umyć ręce i założyć fartuszki. Uczniowie przypomnieli sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem, po czym wszyscy przystąpili do stanowisk pracy i zabrali się do pracy. Swoje zadanie wykonali doskonale. Kanapki były nie tylko smaczne i zdrowe, ale też piękne ozdobione i kolorowe. Po zakończonej pracy uczniowie posprzątali swoje stanowiska i przy wspólnym stole zjedli razem śniadanie. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, a najbardziej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Nawet niejadki zjadły swoje zjadały swoją porcję z apetytem.
Pierwszaki przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków oraz rozwijały kreatywność i wyobraźnię.