Stołówka szkolna

Jadłospiseat-547511_960_720

Poniedziałek  09.03.2020

Żurek z  kiełbasą, jabłko, chleb.

Składniki: żur, barszcz biały, cebula, czosnek, kiełbasa wiejska, sól, pieprz czarny, majeranek, , jabłko, chleb zwykły.

Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, soja

Wartości odżywcze w porcji: Energia 594,66kcal, białko 26,42g, tłuszcz 15,30g, węglowodany 92,92g

Wtorek 10.03.2020

Ziemniaki,  kotlet mielony, buraczki, kompot.

Składniki: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, bułka zwykła, jaja, czosnek, pieprz czarny mielony, sól, przyprawa warzywna bez soli,  buraczki wiórki, truskawki mrożone, mieszanka kompotowa mrożona, woda, cukier.

Alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne

Wartości odżywcze w porcji: energia 726,49kcal, białko 29,76g, tłuszcz 36,94g, węglowodany 70,41g

Środa 11.03.2020

Zupa ogórkowa z dużą ilością warzyw korzeniowych, pieczywo mieszane, koktajl truskawkowo-bananowy.

Składniki: kurczaki, woda, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, ogórki kiszone, śmietana, przyprawa warzywna bez soli, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, sól, chleb zwykły, chleb ziarnisty, jogurt naturalny, banany, truskawki mrożone, otręby pszenne, cukier.

Alergeny: gluten, seler, mleko i produkty pochodne

Wartości odżywcze w porcji: energia 586,42kcal, białko 19,14g, tłuszcz 23,76g, węglowodany 79,42g

Czwartek 12.03.2020

Fasolka po bretońsku, pieczywo mieszane.

Składniki: Fasola Jaś, boczek wędzony, kiełbasa wiejska,  przecier pomidorowy, przyprawa warzywna bez soli, pieprz czarny mielony, sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, mąka pszenna, chleb zwykły, chleb ziarnisty.

Alergeny: gluten, seler

Wartości odżywcze w porcji: energia 697,29kcal, białko 45,49g, tłuszcz 16,21g, węglowodany 101,01g

Piątek  13.03.2020

Ryż ze śmietaną i truskawkami, orzechy włoskie..

Składniki: ryż biały, margaryna, śmietana, truskawki mrożone, cukier, orzechy włoskie.

Alergeny: mleko i produkty pochodne, orzechy.

Wartości odżywcze w porcji: energia 606,58kcal, białko 11,42g, tłuszcz 29,12g, węglowodany 76,74g

UWAGA

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Potrawy wyróżnione pogrubioną czcionką zawierają wskazane alergeny.

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak przyprawy używane do przygotowania posiłków.

Godziny wydawania posiłków i herbaty

  1. 800– 845

przerwa 10  minut- herbata klasy I

  1. 855– 940

przerwa 10 minut – herbata

  1. 950– 1035

przerwa 10 minut – herbata

  1. 1045– 1130

przerwa 20 minut – obiad I-IV

  1. 1150– 1235

przerwa 20 minut – obiad klasy V-VIII

  1. 1255– 1340

przerwa 10 minut – herbata

  1. 1350 – 1435

przerwa 10 minut – herbata(wtorek, środa, czwartek)

  1. 1445– 1530

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz