Stołówka szkolna

Jadłospiseat-547511_960_720

Poniedziałek  14.10.2019

Krupnik z kaszy jęczmiennej  z dużą ilością warzyw korzeniowych, chleb, gruszka.

Składniki: łopatka b/k, żebro wieprzowe, woda, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kasza jęczmiennaprzyprawa warzywna bez soli, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, chleb zwykły, chleb ziarnisty, gruszka.

Alergeny: gluten, seler.

Wartości odżywcze w porcji :

energia 477,64kcal, białko 14,72g, tłuszcz 5,33g, węglowodany 98,25g

Wtorek 15.10.2019

Makaron  z sosem Spaghetti Bolonese, kompot.

Składniki: makaron świdry, mięso mielone, marchew, pietruszka, papryka czerwona, olej rzepakowy, pomidory krojone bez skóry, przecier pomidorowy,  czosnek, pieprz czarny mielony, sól o obniżonej zawartości sodu, liść laurowy, ziele angielskie, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią bez soli, truskawki mrożone, mieszanka kompotowa mrożona, woda, cukier.

Alergeny: gluten

Wartości odżywcze w porcji :

energia 591,36kcal, białko 31,84g, tłuszcz 18,64g, węglowodany 75,44g

Środa 16.10.2019

Zupa pieczarkowa z ziemniakami  oraz dużą ilością warzyw korzeniowych, pieczywo mieszane, koktajl truskawkowo-bananowy.

Składniki: kurczaki, woda, marchew, pietruszka, seler, por, ziemniaki, pieczarki, masło,śmietana, przyprawawarzywna bez soli, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie, chleb zwykły, chleb ziarnisty, jogurt naturalny, truskawki mrożone, banan, otręby pszenne.

Alergeny: gluten, seler, mleko i produkty pochodne

Wartości odżywcze w porcji :

energia 569,31kcal, białko 17,81g, tłuszcz 23,47g, węglowodany 76,21g

Czwartek 17.10.2019

Ziemniaki, pieczone kotlet z piersi kurczaka, surówka z kapusty pekińskiej,kompot.

Składniki: ziemniaki, filet z piersi kurczaka, przyprawa do drobiu bez soli, jaja, mąka pszenna, sól o obniżonej zawartości sodu, kapusta pekińska, papryka czerwona, ogórki kiszone, por, kukurydza, jogurt naturalny,majonez*,truskawki mrożone, mieszanka kompotowa mrożona, woda, cukier.

Alergeny: gluten, jaja i produkty pochodne, ryby i produkty pochodne.

Wartości odżywcze w porcji :

energia 737,36kcal, białko 34,75g, tłuszcz 42,03g, węglowodany 57,83g

Piątek 18.10.2019

Kluski parowe ze śmietaną i truskawkami.

Skład: mąka pszenna, jaja, śmietana,, truskawki mrożone, cukier.

Alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jaja i produkty pochodne

Wartości odżywcze w porcji :

energia 689,56kcal, białko 17,60g, tłuszcz 26,54g, węglowodany 93,26g

UWAGA

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011  w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

Potrawy wyróżnione pogrubioną czcionką zawierają wskazane alergeny.

Zgodnie z informacjami od producentów oznaczony * produkt może zawierać śladowe ilości glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy. Podobnie jak przyprawy używane do przygotowania posiłków.

Godziny wydawania posiłków i herbaty

  1. 800– 845

przerwa 10  minut- herbata klasy I

  1. 855– 940

przerwa 10 minut – herbata

  1. 950– 1035

przerwa 10 minut – herbata

  1. 1045– 1130

przerwa 20 minut – obiad I-IV

  1. 1150– 1235

przerwa 20 minut – obiad klasy V-VIII

  1. 1255– 1340

przerwa 10 minut – herbata

  1. 1350 – 1435

przerwa 10 minut – herbata(wtorek, środa, czwartek)

  1. 1445– 1530

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz